Pienikin apuraha saattaa kohentaa merkittävästä artistin toimintabudjettia. Mitä enemmän ns. kevyeen musiikkiin haetaan apurahoja, sitä enemmän niitä siihen saadaan.
Musiikille suunnatut apurahat ovat jaoteltavissa kahteen tyyppiin; musiikin ammattilaisille ja yleisemmin kulttuurille suunnatut apurahat. Ota selvää, minkä tyyppisiä apurahoja mikäkin taho myöntää ja mikä sopii tarkoitukseesi parhaiten. Myöntäjä päättää, mitä tukee. On turha hakea, jos hakemus ei millään taivu myöntäjän vaatimuksiin. Tutki, kuka tai ketkä ovat saaneet apurahoja aikaisemmin, minkälaisia summia ja minkälaisiin tarkoituksiin. Näin saat hieman osviittaa, mihin voisit itse hakea avustusta ja kuinka paljon. Jos mahdollista, ota myös selvää kuka apurahahakemuksia lukee ja kuka myöntämisestä päättää. Näin osaat katsoa omaa hakemustasi myöntäjän näkökulmasta.
Suoraan musiikilliseen toimintaan myöntävät apurahoja mm. Musiikin edistämissäätiö ja Music Finland. Ne edellyttävät hakijalta ammattimaisuutta, joten panosta hakemuksessa sen osoittamiseen.
Yleisesti kulttuurille suunnattuihin apurahoihin tarvitaan muu viitekehys kuin vain keikkailu tai levyn tekeminen. Keikkailun sijasta voit hakea rahoitusta festivaalin järjestämiseen, koulukiertueelle, poikkitaiteelliseen tapahtumaan tai vaikka musiikkivideonäytökseen. Mieti kuitenkin, paljonko olet valmis tekemään projektin eteen töitä: jos saat rahoituksen, sinun pitää toteuttaa projekti hakemuksen mukaisesti.
Ota selvää raportoinnista ja apurahaan liittyvistä vaatimuksista jo ennen kuin haet rahaa. Jotkut rahoitukset voivat olla työläitä raportoida ja saattavat vaatia kirjanpidon tositteita.
Ideoi ja hae yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi kahden artistin kiertue, johon on sekoitettu vaikka visuaalista toimintaa saattaa kuulostaa vaikuttavammalta, kuin yhden artistin tavallinen keikka.
Kerää itsellesi taulukko sopivista apurahoista ja niiden hakuajoista. Mikäli sinulla on pitkän tähtäimen toimintasuunnitelma, apurahahakuja ja toimintaa on sitten helpompi suunnitella.
Hakemus
Älä lässytä, kehuskele tai yritä olla suurempi kuin oikeasti olet. Keskity konkreettisiin toimiin ja esitä asiat mahdollisimman totuudenmukaisesti. Kirjoita hyvää kieltä, kielioppivirheet syövät uskottavuutta.
Hakemuksiin liitetään CV. Artistin CV sisältää mm. keikat ja kiertueet, julkaisut, mahdollinen levy-yhtiö ja jakelija, lehti-/nettiarvostelut, jo saadut apurahat. Jokainen kannattaa laittaa omalle riville ja riittävän isosti. Mainitse uusimmat ansiot ensimmäiseksi. Ota huomioon, että apurahan myöntäjä ei ole aina musiikkialan asiantuntija, joskus on syytä selventää kuinka tärkeä joku keikkapaikka, media tai levy-yhtiö on.
Apurahoja harvoin myönnetään täysmääräisenä, joten pyri perustelemaan mahdollisimman suuri summa hakemukseen.
Musiikille tarkoitettuja apurahoja sekä avustuksia
- Äänitetuki
- Elävän musiikin tuki keikkoihin ja kiertueisiin
- Työskentelytuki säveltämiseen jne.
- AV-tuotantotuki musiikkivideoihin
- Alueelliset: työskentelyapurahat, kohdeapurahat
- Valtakunnalliset: kohdeapurahat ammattilaisille, matka-apurahat, residenssiapurahat, taiteilija-apurahat
- Vienti- ja tapahtumatukea
- showcase-matkatuet
- Maakuntarahastot: eri painotusalueittain erilaisiin kulttuuriprojekteihin. Tapahtumiin, miksei kiertueisiin ja levyntekoonkin, soitinhankintoihin, työskentelyyn, koulutuksiin.
- Päärahasto: suuriin kulttuurihankkeisiin
Georg Malmstén- säätiön apurahat
- Selkeisiin musiikkiprojekteihin, jotka tarvitsevat irrottautumista ansiotyöstä.
- Monia erilaisia rahastoja: mm. Duunarinuorten musiikkirahasto tukee nuorten palkansaajien kevyen musiikin harrastusta.
- Taiteen ja kulttuurin hankkeisiin.
- Tukee elävää taidetta.
- Pieniä näppäriä täsmärahoja paikallisrahastosta, valtakunnallisesti suurempiin projekteihin.
Greta ja William Lehtisen säätiö
- Työskentelyyn
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Enimmäkseen yhdistyksille ja yhteisöille suurempiin hankkeisiin.
Kuntien ja kaupunkien nuoriso- ja kulttuuripalvelut
- Kohdeavustuksia, paikkakuntakohtaisia eroja.