Ensimmäiseen live-keikkaan liittyy paljon muistettavia käytännön asioita. Ennen keikkaa on hyvä varmistaa, onko keikkapaikalla tarvittava äänentoistolaitteisto ja kuinka keikkapaikalle kuljetaan varsinkin, jos kyseessä on isompi orkesteri. Vastuualueiden jako on tärkeää, jotta kaikki asiat tulevat tehdyksi. Tämä artikkeli käsittelee keikkailuun liittyvää logistiikkaa sekä laitteistoa, joka mahdollistaa keikan soittamisen.
MITEN KEIKALLE KULJETAAN
Keikka on saatu sovittua, mutta miten sinne pääsee? Homma riippuu tietysti täysin siitä, montako ihmistä lähtee mukaan (soittajat, kuski, teknikot, roudarit, ryyppykaverit tms.) ja mitä tarvitaan mukaan. Matkan pituus on myös asia, joka tulee ottaa huomioon. Mitä vähemmän porukkaa ja tavaraa, sitä halvempaa ja helpompaa matkustaminen on.
Jos tilanne on esimerkiksi seuraavanlainen: bändi on saanut järkättyä yhdelle viikonlopulle kaksi keikkaa ja ajamista tulee yhteensä 1100 kilometriä. Bändiin kuuluu 5 ihmistä ja mukaan tulee myös kuski (joka on myös lupautunut paitamyyjäksi) sekä miksaaja. Valmista backlinea keikoilla ei ole, joten omat soittokamat kokonaisuudessaan on roudattava mukaan. Tällöin varmasti kätevintä on vuokrata minibussi, johon mahtuu koko seurue sekä soittokamat. Jos välimatkat ovat pitkiä, on pienikin ylimääräinen tila (esim. yksi vapaa penkki) luksusta.
Minibussin vuokraamisesta tulee kuitenkin kustannuksia, joten tilannetta helpottaa heti se, jos bändi pystyy tekemään keikan ilman miksaajaa ja joku bändistä suostuu ajamaan. Tällöin reissu voidaan tehdä henkilöautolla ja peräkärryllä. Jos keikoilla soittaa myös paikallisia tai muita bändejä, kannattaa pyrkiä sopimaan backlinen jakamisesta. Jos vaikka kitara- ja bassokaapit voidaan lainata toiselta bändiltä, saattaa farmariauto riittää.
Jos backlinea ei tarvitse ottaa itse mukaan, julkisilla kulkeminen voi olla aivan hyvä vaihtoehto. Tämä varsinkin silloin, jos bändin jäsenet asuvat eri paikkakunnilla. Soittimet kannattaa pakata mahdollisimman kevyesti (massiiviset flightcaset jätetään kotiin) ja muutenkin ottaa mahdollisimman vähän tavaraa. Rumpalille tämä tietysti on haasteellisinta.
Lyhyesti:
- Katso reitin pituus esimerkiksi Google mapsilla. Paljonko tulee kilometrejä (joutuuko bändin porukkaa noukkimaan reitiltä poiketen)?
- Montako henkilöä on välttämätöntä ottaa mukaan?
- Mitä tavaraa täytyy ottaa (backline, merchandise, yms.)
- Kaveribändeiltä kannattaa udella autonvuokraajia. Vuokra-autoja voi löytyä yllättäviltäkin tahoilta.
- Matkustamista miettiessä laskukone ja Excel-taulukko ovat hyviä apuvälineitä. Kulut kannattaa laskea tarkasti (kilometrihinta, vuokra, polttoaine yms.)
PA-LAITTEISTO
PA-laitteisto = Orkesterin tarvitsema äänentoistokalusto, johon eivät kuulu orkesterin henkilökohtaiset soittimet ja vahvistimet. Yleensä kalustoon kuuluu vähintään kaiuttimet ja mikseri sekä lavamonitorit. Tähän PA-kalustoon luetaan puhekielessä myös valolaitteet.
Keikkoja järjestetään usein paikoissa, joissa ei ole valmiina äänentoisto- ja valokalustoa. Näitä saattaa olla esimerkiksi baarit/pubit/yökerhot, juhlatilat yms. joissa ei ole säännöllistä keikkatoimintaa. Joskus sopimukseen kuuluu, että artistin/bändin täytyy hankkia äänentoisto- ja valokalusto keikalle itse. Esiintymissopimuksia tehtäessä kannattaakin varmistaa, kenelle kaluston tilaaminen ja maksaminen kuuluu. Seuraavassa käydään läpi, mitä PA-kaluston vuokraamisessa kannattaa ottaa huomioon.
Mistä PA ja valot keikalle?
Suomessa on runsaasti yrityksiä, jotka tarjoavat kalustoa vuokralle. Yrityksiä löytyy googlettamalla, mutta suosituksia kannattaa kysellä myös esimerkiksi keikan tilaajalta, tutuilta bändeiltä tai muilta alalla toimivilta. Yritysten nettisivuilla on monesti lista referensseistä, eli artisteja/bändejä/tapahtumia joihin he ovat kalustoa toimittaneet.
Kannattaa miettiä, mikä on käytännöllisintä:
- Kaluston voi vuokrata suoraan keikkapaikkakunnalta, jolloin artisti/bändi voi matkustaa vähemmällä tavaramäärällä. Aikataulua helpottaa jos vuokraan kuuluu kaluston kasaus keikkapaikalla.
- Kotipaikkakunnalta voi saada kaluston vuokrattua/lainattua hyvään hintaan. Tällöin tarvitaan tilava auto, jolla kalusto saadaan kuljetettua (paikka myös äänimiehelle). Myös roudaamiseen ja kaluston kasaamiseen keikkapaikalla täytyy varata enemmän aikaa.
Jotta keikalle saadaan hankittua sopiva kalusto, täytyy selvittää ainakin seuraavat asiat:
- Keikkapaikan koko
- Minkälainen lava on kyseessä?
- Mistä sähkövirta kalustolle?
- Onko FOH:ille vakiopaikka (FOH = Front of House, yleisöalueelta varattu alue äänimikseriä ja miksaajaa varten) ?
Tarjouspyyntö
Tarjouspyyntö kannattaa lähettää muutamalle palveluja tarjoavalle yritykselle. Lähtökohdaksi tarjouspyyntöön on hyvä ottaa joko käytettävissä oleva rahamäärä tai tapahtuman vaatima TARKKA kalustoluettelo. Jos näistä kumpikaan ei ole tiedossa, on tarjousten vertaileminen todella hankalaa. Myös seuraavat asiat on hyvä kertoa heti tarjouspyyntöä tehdessä:
- Päivämäärä, aika ja paikka
- Ns. load-in ja -out-ajat eli koska päästään sisään ja koska täytyy olla viimeistään ulkona
- Keikkapaikan koko
- Minkälainen lava on kyseessä
- Arvio yleisön määrästä
- Musiikkityyli (esim. hiljaisempaa akustista musiikkia soittavalle kokoonpanolle riittää ehkä pienempi PA-laitteisto kuin kovaääniselle rokkibändille)
- Mitä tarjoukseen halutaan sisältyvän: PA-laitteisto, mikrofonit, valot, kuljetus, laitteiston kasaaminen keikkapaikalla, miksaaja, teknikko joka opastaa käytössä?
- Liitä mukaan lavakartta ja tekninen raideri
- Keikkapaikan vastaavan henkilön yhteystiedot
Tarjous kannattaa pyytää kirjallisena (sähköposti käy) väärinkäsitysten välttämiseksi. Maksuehdot tulee myös sopia etukäteen; maksetaanko ennen vai jälkeen keikan, peruutusmaksut yms.
Tarjouksista valitaan se, joka parhaiten vastaa vaatimuksia ja on hinnaltaan sopiva. Halvin ei aina ole paras tai sopivin vaihtoehto.
BACKLINE
Backline: ”Termi pitää sisällään ainakin rummut, rumpujen telineet, symbaalit, perkussiot, kitara- ja bassovahvistimet sekä niiden kaiuttimet, kosketinsoittimet ja monia muita näihin liittyviä laitteita”. Lähde: Backline Rental www.backline.fi
Keikkapaikalle on yleensä bändin hoidettava omat soittokamat. Joissakin tapauksissa keikkapaikalla saattaa olla talon (tai festivaalin) puolesta esimerkiksi kitara -ja bassokaapit, rummut tai muuta tarvittavaa. Näiden käytöstä on kuitenkin sovittava etukäteen ja kannattaa myös varmistaa, että laitteet ovat varmasti toimintakuntoiset ja oikeanlaiset. Omilla soittokamoilla soittaminen on monesti varminta, koska yleensä soittaja osaa niitä käyttää ja tietää niiden kunnon.
Jos samalla keikalla soittaa useampi bändi, on järkevää pyrkiä sopimaan bändien kesken backlinen järjestämisestä. Jos kaikki bändit voivat käyttää samoja kitara- ja bassokaappeja sekä rumpuja, vaihdot käyvät huomattavasti helpommin ja nopeammin. Lisäksi esimerkiksi kolmen bändin illassa kaikkien tuodessa oman backlinen, tulee pienemmissä keikkapaikoissa tilan kanssa ahdasta. Kätevintä on, jos keikalla sattuu esiintymään paikallinen bändi joka suostuu lainaamaan suurimman osan backlinesta. Tällöin kauempaa matkustavat pystyvät liikkumaan esimerkiksi henkilöautolla ja säästävät näin kuluissa. Joidenkin bändien soittokamat saattavat kuitenkin olla erikoistavaraa, kannattaa siis varmistaa, että soittokamat sopivat käyttöön (esim. rumpusetin sekä kitara- ja bassokaappien koko yms.).
Bändisi saadessa lämmittelykeikan jollekin suuremman produktion artistille, saattaa keikkajärjestäjä ilmoittaa suoraan, että on tuotava oma backline. Tällöin on turha pommittaa pääesiintyjän manageria/yhteyshenkilöä sähköposteilla asian tiimoilta. Tämän kaltaisilla artisteilla on yleensä omat teknikot mukana, jotka eivät mielellään ota ylimääräistä työtä siitä, että lämmittelijäbändi lainaa soittokamoja.
Lyhyesti:
- Keikkajärjestäjä kertoo backlinen tarpeesta. Tai jos ei kerro, niin kysy.
- Jos keikalla soittaa useampi bändi, kannattaa sopia backlinen järjestämisestä bändien kesken (esim. ”me tuodaan bassokaappi ja rummut, tuokaa te kitarakaapit”).
- Vaikka backline jaetaan, on jokaisen kuitenkin tuotava omat soittimet, pedaalit, piuhat ja muut helposti rikkoutuvat, kuluvat ja hukkaan menevät tavarat. Rumpalit ottavat yleensä omat symbaalit, pedaalin ja virvelirummun (ehkä myös penkin), vaikka käyttäisivätkin lainasettiä.
- Sovi tarkasti jokaisesta backlinen osasta: ”oho, luulin että me saadaan vetää teidän symbaaleilla ja kitaranupeilla, ei meillä ole omia mukana”.
- Kohtele muiden soittokamoja kuin omiasi, tai mielellään paremmin.
- Jos joku ei suostu lainaamaan soittokamoja, asiasta on turha loukkaantua.
- Jos jokin laite rikkoutuu, kannattaa korvauksesta sopia heti.
- Joskus voi olla halvempaa vuokrata tai maksaa pieni korvaus toiselle bändille, kuin tuoda oma backline. Esimerkiksi omalla autolla kulkeminen on halvempaa, kuin minibussin vuokraaminen.
Kirjoittanut: Kristian Toivainen
Kuva: Antti Ahonen, Likaiset sielut
Julkaistu: 21.1.2014