Äänitteiden tekeminen ja tuottaminen on sekä valinta että resurssikysymys. Ensimmäinen julkaisu tehdään yleensä omakustanteena kotistudiossa tai pienellä budjetilla ammattistudiossa. Myös ensimmäiset videot syntyvät usein artistin itsensä toimesta läheisten ja tuttavien avustuksella.
Missä ja miten äänitetään?
Äänen taltioiminen on nykyään helppoa ja yksinkertaisimmillaan siihen tarvitaan tietokone, äänikortti ja mikrofoni. Moni äänittämiseen soveltuva ohjelmisto on laillisesti ilmainen ja usein myös maksullisista ohjelmista on saatavilla ilmainen kokeiluversio.
Tallenteen tekemistä suunniteltaessa on ratkaisevaa päättää, millaisissa puitteissa äänitykset tehdään. Päätöksenteossa merkityksellistä on, mitkä ovat tallenteen tekemisen tavoitteet. Onko äänite tarkoitus julkaista suoratoistopalveluissa, pyritäänkö sillä radiosoittoon vai tehdäänkö tallenne omaksi iloksi ja muistoksi. Usein riittävät puitteet äänityksiä varten saadaan toteutettua liikuteltavalla kalustolla esimerkiksi treenikämpälle tai kodin autotalliin.
Ammattistudion käyttö on hyvä vaihtoehto, mikäli se on taloudellisesti mahdollista ja studion käyttö on perusteltua johtuen esimerkiksi musiikkityylistä tai tavoitteista. Äänitettä tehdessä tarkka suunnitelma ja aikataulutus helpottavat prosessia. Huolellisesti tehty esituotanto, biisien sovittaminen valmiiksi sekä oman soittimen hallinta säästävät aikaa ja rahaa studiossa.
Äänitetuotannon vaiheet
Äänitteen tekeminen voidaan jakaa vaiheisiin: esituotanto, äänittäminen, miksaaminen ja masterointi. Esituotantovaiheessa äänityksen kohteena oleva materiaali hiotaan niin hyväksi kuin mahdollista, jotta lopputulos olisi mahdollisimman onnistunut ja laadukas. Hyvin tehty esituotanto mahdollistaa tehokkaat äänitykset, kun studiossa ei tarvitse enää miettiä, mitkä soittimet soittavat milläkin iskulla ja ovatko kaikki biisin osiot tarpeellisia.
Miksaaminen tarkoittaa sananmukaisesti sekoittamista, joka kuvaa melko hyvin sitä äänituotannon vaihetta, jolloin kaikki raidat on äänitetty ja kokonaisuus on tarkoitus sulauttaa yhteen. Miksaus on onnistunut, kun kappaleesta erottuvat halutut yksityiskohdat selkeästi, mutta kuitenkin niin, että kokonaisuus on yhtenäinen eikä ääni ole niin sanotusti tukossa. Masterointi ikään kuin kruunaa teoksen, sillä sen tarkoituksena on löytää kappaleelle paras mahdollinen yleissointi korostamalla dynamiikkavaihtelua sekä viimeistelemällä yksityiskohtia.
Asiansa osaava tuottaja, äänittäjä, miksaaja sekä masteroija takaavat yleensä paremman lopputuloksen ja helpottavat prosessia. Myös työnjako on syytä miettiä hyvissä ajoin ennen äänityksiä, jotta yhteistyö on sujuvaa eri toimijoiden kesken. On myös mahdollista, että edellä mainituissa tehtävissä työskentelee yksi ja sama ihminen. On työntekijöitä sitten miten monta hyvänsä, tärkeintä on, että kaikki prosessissa mukana olevat ymmärtävät, minkälaista lopputulosta haetaan.
Videotuotanto
Laadukas video tukee artistin musiikkia ja parhaimmillaan lisää artistin näkyvyyttä eri kanavissa. Fakta on, että videosisältö herättää huomion herkemmin kuin pelkkä kuva tai teksti. Musiikkivideoita näytettiin ennen televisiokanavien musiikkiohjelmissa, mutta 2010-luvulla musiikkivideoiden pääväylä on ollut YouTube.
Varsinaisten musiikkivideoiden lisäksi videosisältöä tuotetaan myös erilaisiin sosiaalisen median palveluihin kuten Instagramiin, Facebookiin ja Tik Tokiin. Sosiaalisen median sisällön tuottaminen on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin suurten videotuotantojen teko, joten moni artisti onkin keskittynyt enemmän tuottamaan sisältöä nimenomaan sosiaaliseen mediaan. Somen kautta on myös helppo pitää yhteyttä suoraan fanien kanssa.
Videontekijöiden haasteena on löytää kultainen keskitie käytettävissä olevan rahan ja taiteellisen kunnianhimon välistä. Vaikka budjetti olisi olematon, lopputuloksen on lujitettava artistin brändiä ja markkinoitavaa kappaletta. Musiikkivideon tehtävänä on herättää biisin tarina henkiin ja välittää se katsojalle. On vaikea ennustaa etukäteen, millainen video auttaa artistin uraa, mutta omaperäiset ideat, luovuus ja kekseliäisyys nousevat keskiöön etenkin niissä videoissa, joita ei voi isolla rahalla tehdä.
Kuva: Afa Vuotila