KEIKKAPALKKION KOTIUTTAMINEN

 

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten esiintymiskorvaus vastaanotetaan lakien mukaisesti ja oikein. Työstä maksettu korvaus kiinnostaa verottajaa aina. Keikkapalkkio on työstä maksettu korvaus. Keikan järjestäjä ei voi antaa rahaa käteen tai tilille ilman selitystä -yritys tarvitsee kirjanpitoonsa oikeanlaisen tositteen esim. laskun.

 

KEIKAN LASKUTTAMINEN

Keikanjärjestäjät haluavat laskun ja vielä sellaisen laskun, jonka laatinut yritys on kirjautunut ennakonpidätysrekisteriin.  Jos yritys ei ole ennakonpidätysrekisterissä, työkorvausta sisältävän laskun maksajan on suoritettava ennakonpidätys ja tilitettävä se verottajalle ja ilmoitettava summat Tulorekisteriin.

Keikan voi laskuttaa seuraavilla tavoilla:

  1. Yrityksen kautta
    Yrityksen voi perustaa itse. Siitä lisää muissa artikkeleissa.
  2. Laskutuspalvelun kautta
    Laskuttamiseen voi käyttää jotain olemassa olevaa laskutuspalvelua. Niistä lisää laskutuspalvelu -artikkeleissa.
  3.  Yksityisenä laskuna
    Yksityishenkilö ilman yritystä voi tehdä laskun. Mutta koska yksityishenkilö ei kuulu yritysten ennakonperintärekisteriin, laskun maksaja joutuu tekemään edellä mainitut toimet. Tämä ei ole kovin tunnettu eikä suosittu tapa.

 

MIKSI EI MAKSETA PALKKAA?

Palkan maksaminen on melko vaivalloista ja kalliimpaa kuin laskun maksaminen. Siksi kovin moni keikkapaikka ei sitä halua tehdä. Lisäksi esiintyminen ei täytä työsuhteen tunnusmerkkejä eli keikkapalkkiota ei kuulukaan maksaa verokortilla palkkana.

TULOJEN VAIKUTUS TYÖTTÖMYYSETUUTEEN

Keikkapalkkio vaikuttaa työttömyysetuuteen. Tämä on sen verran monimutkaista, että siitä on oma artikkeli.

 

LIPPURISKIKEIKKA TAI ITSE JÄRJESTETTY ESIINTYMINEN

Itse järjestetystä keikasta esiintyjät keräävät kuulijoilta pääsymaksuja. Joskus keikan järjestävä taho jakaa lipputulot ennalta sovitulla tavalla ja antaa esiintyjien osuuden pääsymaksuista lippukassasta kuljettamatta sitä oman kirjanpitonsa kautta.

Esiintyjien pitää ilmoittaa saamansa lipputulot verottajalle ja niistä tulee maksettavaksi veroa. Katso ohjeet tästä.

Jos keikalla on kokoonpano ja rahat jaetaan, jokaisen pitää ilmoittaa saamansa summa verottajalle.

Jos keikalla on kokoonpano, joka tallettaa keikkapalkan käytettäväksi yhteisiin kuluihin esimerkiksi keikkamatkaan tai äänitteen tekoon, katso ohjeet tästä.

 

KILOMETRIKORVAUKSET JA LAITEVUOKRAT EIVÄT TOIMI

Joskus oli melko yleisenä käytäntönä maksaa keikkapalkkiot kilometrikorvauksina ja päivärahoina. Mutta kilometrikorvausten pitää perustua todellisuuteen, keksitty mutka matkaan ei toimi. Digimaailmassa verottajan on helppo tehdä ajoja, joissa esiin nousevat yhdistykset ja yritykset, joiden kulurakenne on vinoutunut, esim. kilometrikorvauksia on suhteeton määrä.

Jos keikan järjestäjänä on yhdistys (yleishyödyllinen tai julkisyhteisö), se voi maksaa verottomia korvauksia enintään 20 päivältä päivärahaa ja kilometrikorvauksia 3000 euroa vuodessa per henkilö yhdistyksen hyväksi tehdystä vapaaehtoistyöstä. Mutta muuta korvausta keikasta ei voi saada.

Yritys taas ei voi maksaa kilometrikorvauksia kuin omille työntekijöilleen.

Keikkapalkkiota ei kannata yrittää muuntaa laitevuokriksi. Vuokratulot pitää myös ilmoittaa verottajalle, mitään alarajaa ei ole. Niitä verotetaan pääomatulona, josta veroprosentti on 30 %. Tuloista saa vähentää esim. vuokrapäiviä vastaavan määrän vakuutusmaksuja tms., mutta hankintahintaa ei, jos laitteet eivät ole tulonhankkimiskäytössä eli vuokrauskäytössä enemmän kuin satunnaisesti.

 

SUOSITUS

Jos keikkapalkkioita on satunnaisesti ja korkeintaan muutamia tuhansia vuodessa, suosittelen laskutuspalveluiden käyttämistä.

Jos yksi henkilö laskuttaa palveluiden kautta 12 kuukauden aikana yli yrittäjän eläkevakuutusrajan (YEL) joka vuonna 2023 on 8 575,45, hänen on otettava yrittäjän eläkevakuutus.

Jos rahaa tulee enemmän ja muutakin toimintaa on kohtuullisen paljon esim. julkaisuille etsitään muun maalaista jakelijaa, kannattaa harkita oman yrityksen perustamista.