Keikkatuotanto: sovittavat asiat esituotantovaiheessa

Bar 15:n keikkabuukkaaja Ville Wahlroos kertoo, miten päästä keikalle ja miten käytännön asioita hoidetaan keikalla.

Keikan esituotantovaiheessa käydään läpi kaikki keikkaan liittyvät seikat ennakkoon. Esituotantovaiheessa on hyvä sopia mahdollisimman pitkälle kaikki asiat, sillä sen jälkeen kaikki sujuu jouhevasti itse keikkapaikalla. Bändistä kannattaa valita yksi henkilö, joka on yhteydessä keikkapaikkaan ja tämä henkilö sitten tiedottaa muita bändin jäseniä. Siitä saattaa aiheutua sekaannuksia, jos moni ihminen bändistä sopii asioita.

Keikan esituotanto alkaa siinä vaiheessa, kun keikka sovitaan. Ensimmäinen askel on sopia keikka-aika ja keikan pituus. Useimmilla keikkapaikoilla on vakiosoittoajat ja muutoksia aiheuttaa niihin yleensä vain bändien määrä kyseisessä illassa ja settien pituudet. Seuraava askel on lähettää keikkapaikalle promootiokuvat ja mahdolliset julisteet markkinointia varten. Lopullinen keikan esituotanto kannattaa aloittaa viimeistään viikkoa ennen keikkaa ja käytännöllisintä on sopia asiat sähköpostitse. Näin kaikesta jää mustaa valkoisella molemmille osapuolille ja asiat pystyy tarkistamaan vaikka keikkapäivänä.

Lopullinen aikataulu rytmittää koko keikkapäivän. Aikataulussa käy ilmi milloin roudaus voidaan aloittaa, koska on soundcheck, milloin ruoka on valmis, mihin aikaan yleisö pääsee sisälle, mikä on soittoaika sekä setin pituus ja milloin tulee pilkku.

Esimerkki aikataulusta:

17:00 Load-in
18:00–19:00 Soundcheck
19:00 Ruoka
20:00 Ovet
22:00 Keikka (60min)
01:30 Pilkku

Jos illassa on useampi bändi, on aikataulusta pidettävä tarkasti kiinni, jotta kaikilla on mahdollisuus soundcheckiin. Kun bändejä on useita, on järjestys soundcheckissä yleensä käänteinen eli se, jonka keikka on ensimmäisenä, tekee soundcheckin viimeisenä. Näin kaikki soittimet ja asetukset voivat jäädä niille sijoilleen odottamaan keikan alkua.

Keikkapaikan on oleellista tietää liikkuuko bändin mukana oma ääni- ja/tai valomies. Keikkapaikoilla on yleensä oma teknikko, joka opastaa talon ääni- ja valokamojen käytössä.
Esituotantovaiheessa lavakartta, tekniikkarideri ja mahdollinen cateringrideri tulee lähettää keikkapaikalle. Näin keikkapaikan henkilökunta pystyy ennakoimaan sen sisältöä ennen bändin saapumista.

Tekniikkaraideri tarkoittaa lavakartan ja kanavalistan sisältävää tietopakettia, johon on kirjattu bändin tarpeet mm. äänentoistolaitteistosta, sähköstä ja valotekniikasta. Tekniikkariderissa on hyvä olla myös yhteystiedot bändin tekniikkahenkilölle tai yleiselle yhteyshenkilölle. Katso tarkemmin artikkeli “Tekninen raideri ja lavakartta”.

Yllätysten välttämiseksi keikkapaikan tarjoama tekniikka kannattaa tarkistaa etukäteen, varsinkin jos keikkapaikka ei ole entuudestaan tuttu. Laitteisto ei aina ole priimaa. Keikkapaikkojen nettisivuilla on yleensä tiedot talon kiinteästä tekniikasta, eli äänentoistolaitteistosta ja valoista. Jos nettisivuilla ei tietoa ole, kattava listaus kannattaa pyytää keikkaa järjestävältä taholta.

Joskus keikka sovitaan paikkaan, jossa ei ole kiinteätä äänentoisto- ja valolaitteistoa, eikä tilaaja ole valmis sellaista paikalle hankkimaan. Tällöin äänentoiston, valojen ja miksaajan hankkiminen keikalle jää artistin/bändin harteille. Lue pa-laitteiston hankkimisesta keikalle lisää tästä.

Käytännön asioista sovittaessa kannattaa kysyä, miten roudaaminen keikkapaikalla tapahtuu ja minne auton saa parkkiin. Paljon keikkoja järjestävillä keikkapaikoilla on kiinnitetty huomiota soittokamojen roudaamisen helppouteen, mutta joskus saattaa tulla vastaan tilanteita joissa se on erityisen hankalaa ja vie paljon aikaa.

Cateringrideri eli sopimusliite takahuonetarjoiluun on kirjattu bändin jäsenten lukumäärä ja eristysruokavaliot sekä bändin toiveet esillä olevista tuotteista takahuoneessa. Peruscateringrideri sisältää kohtuullisen listauksen juomia (vesipulloja, kahvia ym.), naposteltavaa (leipää, leipätarvikkeita, sipsejä jne.), pyyhetarpeet ja astiatarpeisto (kahvimukeja, juomalaseja, lusikoita jne.). Joillakin keikkapaikoilla on käytössä ns. talon cateringrideri. Bändin oma cateringrideri ei päde, jos sopimuksessa on sovittu käytettävän talon cateringrideria. Sekä takahuonetarjoilua että ruokailua varten tarvitsee keikkapaikka tiedon bändin jäsenten lukumäärästä ja erityisruokavaliosta. Joillakin keikkapaikoilla ruoka valmistetaan paikanpäällä bändeille ja joillakin keikkapaikoilla ohjataan bändi syömään johonkin läheiseen ravintolaan tai ruoka tulee noutoruokana.

Jos keikkasopimukseen kuuluu majoitus, kannattaa sen sijainti sekä ajankohta, jolloin sinne voi mennä, tiedustella ennakkoon. Joillakin keikkapaikoilla majoitus järjestetään itse keikkapaikalla ja toisilla majoitus on hotellissa.

Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä ottaa selvää, kuka on keikkapaikan yhteyshenkilö keikkapäivänä ja hänen yhteystiedot. Jos matkalla tulee ongelmia esim. keikkabussin kanssa, niin ettei sovitussa aikataulussa pysytä, on siitä hyvä ilmoittaa välittömästi yhteyshenkilölle. Täten hän pystyy tiedottamaan asiasta muuta henkilökuntaa ja tehdä muutoksia aikatauluun niin, että keikan aloitusaika olisi mahdollisimman lähellä alkuperästä.

Merchandise eli tuotemyynti keikkailloissa on useimmissa keikkapaikoissa mahdollista ilman komissiota. Bändin on kuitenkin itse huolehdittava myynti keikkailtana. Esituotantovaiheessa voi keikkapaikalta varmistaa, että merchandiselle löytyy tila ja pöytä.

Muistilista aikatauluineen

  • Promootiokuvat: mahdollisimman pian keikan sopimisen jälkeen
  • Julisteet: viimeistään kuukautta ennen tapahtumaa
  • Keikka-aika ja setin pituus: keikan sopimisen yhteydessä tai ihan viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa
  • Lopullinen aikataulu (sis. saapuminen, soundcheck, ruokailu, ovet yleisölle, keikka, pilkku): viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa
  • Tekniikkarideri, lavakartta ja cateringrideri: viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa
  • Majoitus ja ruokailu: viimeistään pari päivää ennen tapahtumaa
  • Yhteystiedot keikkapaikalle: viimeistään pari päivää ennen tapahtumaa
  • Merchandise: pari päivää ennen tapahtumaa tai keikkapaikalle saavuttaessa

Kirjoittanut: Anu Lähteenmäki