Lauluvalmentaja auttaa laulajaa valmistautumaan täsmätyökaluin
Onko musiikkisi siinä pisteessä, että on aika mennä studioon ja tallentaa materiaali, niin hyvin ja taiteellisen näkemyksesi mukaisesti kuin mahdollista? Studiopäivä koittaa. Äänittäjä ja mahdollisesti levyn tuottaja valvovat suoritustasi tarkkaamossa ja neuvovat sinua laulamaan milloin ”sinisemmin”, milloin ”paremmin”. Teet parhaasi, mutta silti saatetaan tarvita useita ottoja – ja tunteja – että lauluosuuksiin löytyy toivottu tyyli. Äänesi voi toistojen myötä alkaa väsyä tai vire ei olekaan enää tarpeeksi hyvä. Jos olet käynyt laulutunneilla, siellä oppimasi asiat eivät välttämättä yhdisty tähän käsillä olevaan työstettävään materiaaliin. Äänittäjä ja tuottaja eivät ole laulun ammattilaisia, eivätkä välttämättä osaa ohjeistaa, miten saisit instrumentistasi esiin kaiken tarvittavan. Voi myös olla, että sinulla ei ole laulutuntikokemusta, vaan olet itseoppinut laulaja.
Tämä on tietenkin vain yksi mahdollinen esimerkkitilanne. On kuitenkin olemassa vaihtoehto, jota Suomessa vielä harvoin tullaan ajatelleeksi: otetaan studioon – ja jo valmistautumisvaiheeseen – mukaan lauluvalmentaja.
Lauluvalmentajalla voi olla monta roolia: hän voi olla pitkäaikainen laulunopettajasi, jonka kanssa olet jo työstänyt myös studiossa äänitettävää materiaalia. Tällöin hän voi tulla mukaasi studioon muistuttamaan vaikkapa joistain lauluteknisistä apukeinoista, joita olette jo aikaisemmin harjoitelleet.
- Laulunopettaja auttaa artistia teknisissä ja/tai tulkinnallisissa ongelmissa yleisesti, artistin omilla ehdoilla, joskus jopa tuottajan, levy-yhtiön tms. ”palkkaamana”. Laulunopettaja ei puutu artistisiin valintoihin, vaan on enemmänkin ”instrumentin huoltaja”. Yleensä takana on pidempi yhteistyö artistin kanssa, esim. säännölliset laulutunnit. Laulunopettaja on harvoin mukana studiossa.
Lauluvalmentaja voi myös olla studioon erikseen palkattu laulamisen (ja studiotyöskentelyn) asiantuntija, joka ”kääntää” äänittäjän/tuottajan toiveet ymmärrettävään muotoon, lauluinstrumentin toimintatavoista tietäen. Esimerkiksi ”laula paremmin” -kommentti voi tarkoittaa tarkempaa virettä, tiettyä volyymia tai soundia. Tarkempaan vireeseen saatetaan tarvita enemmän tukea/energiaa, kun taas eri volyymeihin ja soundeihin toimivat erilaiset työkalut. Lauluvalmentaja voi toimia linkkinä äänittäjän/tuottajan ja laulajan välillä.
- Lauluvalmentaja valmentaa artistia esim. tiettyä biisiä tai kokonaisuutta varten, johon artisti/tuottaja/levy-yhtiö on jo asettanut tietyt taiteelliset raamit. Yhteistyö laulajan kanssa on ongelmanratkaisukeskeistä täsmätyötä. Lauluvalmentaja voi olla mukana studiossa auttamassa artistia, mutta ei puutu taiteelliseen tuotantoon, ellei siitä erikseen sovita.
Studiosessioon valmistautuminen
Ota instrumenttisi haltuun! Aloita laulutunnit hyvissä ajoin osaavan opettajan kanssa. Hyvällä opettajalla on erinomaiset tietotaidot lauluinstrumentin toiminnasta sekä eri musiikkityyleistä. Opettaja auttaa sinua löytämään sopivat keinot ja harjoitukset toiveitasi kuunnellen ja kunnioittaen. Laulutunneilla opit instrumentin perusasioista, kuten ilmavirran hallinnasta, eri volyymien käytöstä ja tekniikoista, jopa vibraton tai vaikkapa erilaisten säröjen hallitsemisesta turvallisella tavalla. Lisäksi on hyvä ottaa selvää äänenhuollosta: mitkä harjoitukset sopivat juuri sinulle ennen laulusuoritusta, miten käyttää eri soundeja ergonomisesti ja miten palautua laulusuorituksen jälkeen. Kannattaa kokeilla muutamia eri opettajia ja etsiä itselle se sopivin!
Kun tiedät, miten instrumenttisi pääpiirteittäin toimii, sinun on helpompi työstää kaikenlaista materiaalia. Kysy, onko omalla laulunopettajallasi kokemusta ja kiinnostusta toimia lauluvalmentajanasi myös studiossa. Mikäli vastaus on myöntävä, työstäkää studiomateriaalia jo laulutuntien aikana. Mikäli ei, mieti vaikkapa yhdessä laulunopettajasi kanssa, kuka sinulle sopiva lauluvalmentaja voisi olla ja sovi hänen kanssaan lauluvalmennustunneista, joissa työstätte nimenomaan äänitettävää materiaalia.
Lauluvalmentajan kanssa:
Valitkaa/tarkistakaa sinulle sopivimmat sävellajit äänitettäviin biiseihin. Tämä täytyy tehdä hyvissä ajoin, ennen kuin kappaleiden pohjat äänitetään!
Lauluista olisi hyvä olla ainakin jonkinlainen demopohja, jonka kanssa laulua harjoitellaan. Näin voit totutella jo suurin piirtein valmiin kuuloisen taustan päälle laulamiseen.
Etsi lauluista ongelmakohdat, joissa tarvitset lauluvalmentajan apua: se voi olla esim. jokin tietty fraasi biisissä, vaikkapa joissa ilma tuntuu aina loppuvan tai biisin korkein kohta, joka jännittää etukäteen. Lauluvalmentaja auttaa sinua täsmälääkkein juuri näissä kohdissa, jotta studioon meno ja siellä suoriutuminen tuntuisi mahdollisimman luontevalta. Voit vaikkapa äänittää lauluharjoitukset, merkitä sanoihin omilla merkinnöillä sinulle tärkeät avainsanat tai mielikuvat jne. Tapoja on monia! Ytimessä lauluvalmennussessioissa ovat ongelmanratkaisukeskeisyys ja konkretia. Harjoittele usein ja täsmällisesti, jotta saat hyvän muistijäljen sinulle sopivista valinnoista.
Studioon ei enää mennä harjoittelemaan, mutta muista kuitenkin, että ottoja voidaan tehdä uusiksi.
Ota selvää/budjetoi, kuinka paljon studioaikaa sinulla on käytettävissäsi ja tee äänittäjän/tuottajan kanssa suunnitelma, montako tuntia laulujen äänittämiseen tarvitset. Lauluvalmentaja voi olla apuna arvioimassa ajankäyttöä.
Jos on ajallisesti ja rahallisesti mahdollista, kappaleet voidaan myös ”esituottaa”. Esituottaminen tarkoittaa sitä, että kappaleisiin haetaan jo demovaiheessa mahdollisimman valmiita soundeja ja tunnelmia ja sovitus tehdään suhteellisen valmiiksi. Lisäksi voidaan valita laulumikki, jonka ominaisuudet sopivat äänitettäviin kappaleisiin parhaiten. Tämä nopeuttaa lopullisten äänitysten sujumista, kun kaikilla on jo selkeä kuva lopputuloksesta. Lauluvalmentaja voi olla mukana jo esituotantovaiheessa!
Lauluvalmentaja on yleensä musiikin ammattilainen, joka voi auttaa myös mm. mahdollisten laulustemmojen suunnittelussa ja harjoittelussa. Käy lauluvalmentajan kanssa läpi, mitä erilaisia toiveita ja työtehtäviä sinulla on hänelle.
Studiossa:
Sovi etukäteen, mitä biisiä milloinkin äänitetään. Ota lauluvalmennustunneilla tehdyt muistiinpanosi mukaan ja äänitettävän biisin sanat erilliselle paperille, myös lauluvalmentajaa varten. Kertaa vielä edellisenä päivänä laulu/laulut fraasi kerrallaan läpi.
Tehkää äänittäjän kanssa rauhassa soundcheck, jotta kuuntelusi on studiossa mahdollisimman hyvä. Kuuntele, kuuletko taustan ja itsesi sopivassa balanssissa ja kokeile tarvitsetko lauluun esimerkiksi kaikua. Eri biisit saattavat vaatia myös kuunteluun pieniä muutoksia, joten tehkää jokaiselle kappaleelle kuuntelu erikseen. Lauluvalmentaja voi auttaa myös tässä. Hän voi kokeilla kuuntelua ja antaa neuvoja, mitä kuulokkeisiin kannattaa pyytää.
Varaudu siihen, että studiosessiossa voi tapahtua kaikenlaista: laitteet saattavat takkuilla, tai tarvitaankin vielä yksi ylimääräinen stemma. Oma ääni voi myös kuulostaa kuulokkeiden kautta oudolta. Pidä pää kylmänä, ja jos lauluvalmentaja on mukanasi, hän osaa auttaa. Kaikki studiossa olevat toivovat parastasi ja haluavat, että sinulla on hyvä olla. Muista ottaa eväitä ja juotavaa mukaan ja pitäkää taukoja!
Viisi vinkkiä laulajalle:
- Selvitä hyvissä ajoin äänitysaikataulu: milloin sinua tarvitaan ja miten kauan kerrallaan. Muistakaa aikataulutuksessa tauot!
- Ota laulettava materiaali haltuun: harjoittele ja pyydä ajoissa apua, mikäli kohtaat haasteita (laulutunnit, lauluvalmentaja).
- Sovi lauluvalmentajan tehtävät mahdollisimman hyvin etukäteen: tuleeko hän mukaan studioon, auttaako stemmojen kanssa, mitä muuta?
- Tunne instrumenttisi: miten teet eri soundit, volyymit tai vaikkapa vibraton ja opettele myös huomaamaan milloin ääni tarvitsee huoltoa
- Studiotyöskentely vie sinut laulajana seuraavalle tasolle: opit tarkkuutta ja vähän toisenlaisen taiteellisen kokonaisuuden muodostamista kuin live-tilanteessa. Nauti!
Viisi syytä palkata lauluvalmentaja:
- Lauluvalmentaja voi auttaa täsmäkeinoin niin teknisissä kuin tulkinnallisissakin ongelmissa, juuri studioäänityksiä ajatellen
- Saadaksesi parhaan hyödyn, työskentele lauluvalmentajan kanssa jo ennen studiota, jolloin lauluvalmentajan konkreettiset ja etukäteen sovitut työkalut toimivat nopeasti itse äänitystilanteessa
- Lauluvalmentaja voi tulla myös studioon avuksesi mm. muistuttamaan sinulle toimivista työkaluista ja vaikkapa auttamaan sinulle sopivan kuuntelun rakentamisessa
- Lauluvalmentaja voi toimia linkkinä sinun ja tuottajan/äänittäjän välillä ja kommunikoida esim. laululliset toiveet lauluinstrumentin kielelle
- Lauluvalmentaja on useimmiten musiikin monipuolinen ammattilainen, joka voi auttaa laulustemmojen teosta mikin valintaan ja kaikkea siltä väliltä!
Riitta Keränen
- Musiikkipedagogi (pop&jazz-laulu, AMK), Valtuutettu Complete Vocal Technique -opettaja
- laulaja, laulunopettaja, lauluvalmentaja
- Asuu Helsingissä ja työskentelee niin erilaisten laulajien, artistien kuin näyttelijöidenkin kanssa omalla toiminimellään Voice at Your Service
- Tekee ja julkaisee omaa musiikkia alter ego -nimellään Rita Linna
Kirjoittanut: Riitta Keränen
Artikkelikuva: Jonathan Velasquez (Unsplash)
Julkaistu: 6.5.2022