Taloushallinto

”Rahaa ei voi liikutella taskusta toiseen noin vaan”

Keikkailussa tulee nopeasti vastaan, että artistin on laskutettava keikan järjestäjää. Yksityishenkilö tai ryhmä ei voi kirjoittaa laskuja tehdystä työstä, vaan laskun kirjoittamiseen pitää olla yritys, jolla on y-tunnus. Mahdollisuutena on siis käyttää laskutuspalveluita tai omaa yritystä laskutuksen hoitamiseen.

Yrityksen perustaminen on monille vieras ajatus, uran alkuvaiheessa se ei ole välttämättä edes kovin järkevää. Kun toiminta laajenee, laskutuspalveluiden käyttäminen ei välttämättä enää toimi. Äänitteiden tekeminen ja myyminen, laitevuokraus ja oheistuotekauppa tekevät toiminnasta jo hyvin monimuotoista.

Aina yrityksen perustaminen ei ole mahdollista. Jos olet työtön tai saatat päätyä työttömäksi, et saa työttömyyspäivärahaa yrittäjänä kuin erityistapauksissa. Opiskelijana opintotukien tulorajat saattavat tulla vastaan.

Yrittäjän toimintaa säädellään laeilla ja verottajalla on paljon ohjeita. Kun perustaa yrityksen, on hieman jaksettava paneutua siihen, miten pitää toimia. Apua kannattaa hankkia mieluiten alan ammattilaisilta, kuten kirjanpitäjiltä. Kavereiden juttuja kuunnellessa on suositeltavaa olla epäluuloinen. Helpoimmalla pääset, jos jaksat lukea esim. verottajan sivuilta, mitkä ovat oikeat ohjeet.

Tehtäviä

  • Kartoita eri vaihtoehdot miten esim. keikkapalkkiot voidaan kotiuttaa.
  • Tarkista taloussuunnitelmastasi kuinka paljon toiminnassa pyörii rahaa.
  • Tutustu eri yritysmuotoihin ja pohdi, kuinka ne toimivat musiikkialalla.
  • Pohdi missä vaiheessa yrityksen perustaminen voisi olla järkevää.

Paras ja luotettavin sivusto yrityksen perustamista pohtivalle on Patentti- ja rekisterihallituksella www.prh.fi.

MATSI alkuun | Edellinen Taloussuunnittelu