Musiikkialan järjestöjä

Suomen Muusikkojen Liitto ry

Suomen Muusikkojen Liitto  on muusikoiden ammattijärjestö. Sen huolehtii alan yleisestä edunvalvonnasta vaikuttamalla muun muassa kulttuuripolitiikkaan ja lainsäädäntöön. Se neuvottelee työehtosopimuksia ja tarjoaa jäsenilleen neuvontaa sopimus-, vero-, tekijänoikeus- ja sosiaaliturva-asioissa sekä tarvittaessa oikeusapua.

Lisäksi Muusikkojen liitto tarjoaa jäsenilleen mm. Muusikko-lehden, Muusikkojen sairauskassan ja työttömyyskassa Nomitin jäsenyyden, lainattavat äänentoistolaitteet sekä residenssejä Suomessa ja ulkomailla.

www.muusikkojenliitto.fi

Suomen Muusikkoyrittäjät ry

Suomen Muusikkoyrittäjät ry on uusi 2013 perustettu yritys, joka ajaa yrityksen kautta toimivien muusikoiden etuja.

www.muusikkoyrittajat.fi

Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry

Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry on säveltäjille, sanoittajille sekä sovittajille tarkoitettu kevyen musiikintekijöiden etujärjestö. Se on ammattimaisesti toimiville tarkoitettu, joten päästäkseen jäseneksi pitää täyttää edellytykset.

Elvis ry:n toimenkuvaan kuuluu jäsentensä oikeus- ja sopimusneuvonta, yleinen edunvalvonta sekä kotimaisen musiikin tekemisen tukeminen. Se tiedottaa alan ajankohtaisista asioista, jakaa Prix Elvis palkintoa ja hallinnoi Malmstén-säätiötä. Jäsenetuihin lukeutuvat myös Selvis-jäsenlehti sekä erilaiset verkostoitumiseen kannustavat tilaisuudet.

www.elvisry.fi

Music Finland

Music Finlandin tehtävä on edistää suomalaisen musiikin elinvoimaisuutta, toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä Suomessa ja ulkomailla. Yhdistys myös tukee suomalaisen musiikin vientiä ja vientiyritysten kasvua, edistää suomalaisen musiikin tunnettuutta sekä tuottaa ja kokoaa tietoa toimialasta. Sen toimialaan kuuluvat kaikki musiikkilajit.

www.musicfinland.com

Musiikin edistämissäätiö MES

MES on Gramexin ja Teoston kesällä 2012 perustama Musiikin edistämissäätiö, jonka tarkoitus on edistää ja tukea kotimaista monimuotoista musiikkia.

Se jakaa avustuksia ja apurahoja äänitetuotantoon, audiovisuaaliseen tuotantoon, elävän musiikin hankkeisiin, markkinointiin ja vientiin, työskentelyyn sekä julkaisu-, koulutus- ja tutkimustoimintaan. Avustustoiminnan piiriin kuuluvat kaikki musiikkilajit, ja se painottuu ammattimaiseen toimintaan.

www.musiikinedistamissaatio.fi

Suomen Musiikkikustantajat ry

Suomen Musiikkikustantajat ry on suomalaisten musiikinkustantajien etujärjestö, jonka jäsenet ovat sävellysteoksilla liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä ja yhdistyksiä. Sen tehtäviin kuuluvat mm. musiikinkustannusalan toimintaedellytysten parantaminen, alaan liittyvän lainsäädännön kehityksen seuraaminen Suomessa ja ulkomailla sekä suojattujen sävelteosten luvattoman käytön valvominen.

www.musiikkikustantajat.fi

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry

Musiikkituottajat on Suomessa toimivien äänitetuottajien kattojärjestö, jonka tehtävänä on parantaa suomalaisen musiikkialan toimintaedellytyksiä ja tallennetuotannon kulttuuripoliittista asemaa sekä osallistua tuottajaoikeuksien hallinnointiin ja valvontaan. Tämän lisäksi Musiikkituottajat – IFPI Finland ry vastaa mm. ISRC-koodin hallinnoinnista, musiikkimyynnin tilastoista, kultalevyistä, yhteismarkkinointikampanjoista, Emma Gaalan järjestämisestä ja Suomen Virallisista Listoista. Musiikkituottajat on kansainvälisen äänitetuottajajärjestön IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) edustaja Suomessa.

www.ifpi.fi

Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ry

Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit on etujärjestö. Siinä on 60 jäsentä, jotka ovat alalla toimivia yrityksiä.  Se edistää koko toimialan toimintaedellytyksiä. Vaikuttamista tehdään mm. yhteistyössä muiden järjestöjen, tutkimustoiminnan, lausuntojen ja verkottumisen avulla.

www.ohjelmatoimistot.fi

Tekijänoikeusjärjestöt

Tekijänoikeusjärjestöt huolehtivat siitä, että musiikin tekijät saavat osansa, kun heidän töitään myydään, julkaistaan, esitetään tai käytetään. Musiikin tekijänoikeuksista ja korvauksien keräämisestä huolehtivat Teosto ja Gramex.

Gramex huolehtii äänitteillä esiintyvistä taiteilijoista ja äänitetuottajista, se kerää korvauksia äänitemusiikista sekä maksaa niitä eteenpäin.

Teosto edustaa musiikin tekijöitä ja kustantajia, se antaa luvat, kerää korvauksia elävän ja tallennetun musiikin käytöstä sekä maksaa niitä eteenpäin.

Teosto ry

Teosto on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikinkustantajien tekijänoikeusjärjestö. Se kerää tekijänoikeusmaksuja musiikin käytöstä ja tilittää niitä musiikin tekijöille. Teosto on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää luovan säveltaiteen monimuotoisuutta.

www.teosto.fi

Gramex ry

Gramex edustaa äänitteillä esiintyviä muusikkoja, laulajia, kapellimestareita ja äänitteiden tuottajia. Siltä saa käyttölupia ja sopimuksia äänitemusiikin esittämiseen, kopioimiseen sekä musiikkivideoiden käyttöön.

www.gramex.fi