Verottajalle pitää ilmoittaa kaikki tulot. Tuloista saa vähentää niiden hankkimisesta aiheutuneet menot. Vasta tästä loppusummasta maksetaan veroa.
Tässä artikkelissa kerrotaan millaisia menoja voi vähentää. Jos vähennyksiä kertyy enemmän kuin on kertynyt tuloja, toiminta katsotaan luultavasti harrastustoiminnaksi ja menojen vähentämisoikeus pienenee. Lue erosta harrastustoiminnan ja tulonhankkimistoiminnan välillä lisää täältä.
ELANTOMENO VAI TULONHANKKIMISMENO?
Menot voidaan yrittää jakaa tulonhankkimismenoihin ja elantomenoihin. Elantomenot ovat sellaisia, että ne toteutuvat hankki niitä tuloja tai ei. Tulonhankkimismenot toteutuvat vain silloin kun hankkii tuloja.
Tulonhankkimismenoja ovat mm.
- Ammattikirjallisuus ja -lehdet
- Työvälineet, materiaalit ja tarvikkeet
- Poistot työvälineistä
- Laskutuspalvelun perimä palkkio
- Työhuonevähennys
- Virka- tai työpuku, mutta vain tarkkaan määritellyissä tapauksissa
- Tietokone ja tietoliikenneyhteydet
- Koulutusmenot
- Opintomatkojen kustannukset
- Tieteen harjoittajien ja taiteilijoiden kustannukset, kun niitä ei ole korvattu stipendillä tai apurahalla
- muita vähennettäviä menoja ovat myös työmatkakulut
- Työmatkojen vuoksi lisääntyneet elantokustannukset eli ’päivärahat’
Muitakin vähennyksiä on, niiihin voi tutustua verottajan sivuilla.
Elantomenoja ei voi vähentää verotuksessa. Niitä ovat esimerkiksi
- kodin vuokra ja kodin hoitokulut
- omat ja perheen kulut
- tavanomaiset vaatteet
- harrastusten kulut
- tavalliset kodinkoneet ml. puhelin, kamera, tv
- sanoma- ja aikakauslehtien tilauskulut
- terveydenhoidon kulut
- liikuntakulut
HARRASTUSTOIMINTAA VAI TULONHANKKIMISTOIMINTAA?
Hyväksyttävien vähennysten laajuus riippuu toiminnan luonteesta, onko se verottajan näkökulmasta harrastustoimintaa vai tulonhankkimistoimintaa. Jos toiminta katsotaan harrastustoiminnaksi lähinnä johtuen siitä, että se on tappiollista, vähennyksiä hyväksytään rajoitetusti vain ne, jotka kohdistuvat tarkasti toimeen, josta tuloja on saatu esimerkiksi tietyn keikan tuloista voi vähentää vain siitä keikasta aiheutuneet menot. Lue erosta harrastustoiminnan ja tulonhankkimistoiminnan välillä lisää täältä.
MENOT TAITEELLISESTA TOIMINNASTA
Taiteellisesta toiminnasta aiheutuvia kuluja voivat olla esimerkiksi seuraavat menot
- työhuoneen tai treeniksen vuokra, sähkö ym kulut lisää täältä
- soittimet ja laitteet lisää täältä
- jäsenmaksut esim. Suomen musiikintekijät, Teosto
- konserttikäynnit, suoratoistopalvelun kuukausimaksut, musiikin hankinta. Vaikutteiden hakeminen omaan luovaan työhön esimerkiksi konserteista voi olla vähennyskelpoinen menoerä. Verottaja saattaa tarkastella näitä yksitellen ja ottaa ne vähennyksinä huomioon kokonaan, osittain tai ei ollenkaan.
- toimiston ja työn organisoinnin kulut kopiopapereista ja klemmareista lähtien
- kirjanpitäjän palkkio
Esiintymiskulut
- Keikkamyyjän provisio
- Laitteiden ostaminen tai vuokraaminen: PA-laitteet, savu- ja tuulikone, lavasteet ja taustakangas, valokalusto. Tästä lisää täällä, jos laitteet ostetaan.
- Henkilöstön palkkiot tai palkat: teknikot eli miksaaja ja valoteknikko, kuski, roudarit, taustatanssijat ja -laulajat, kiertuemanageri
- kulkuneuvon vuokra ja bensakulut tai kilometrikorvaukset lisää täältä
- pysäköintimaksut, tiemaksut, lauttamaksut
- majoitus, päivärahat eli lisääntyneet elantokustannukset lisää täältä
- tapahtuma- ja meluluvat, jos järjestää keikan itse
- lipunmyynti (maksupääteprovisio, palveluntarjoajan lipunmyyntiprovisio)
- Esiintymisvaatteet vain hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa lisää täältä
Tallenteen tekeminen ja jakelu
- demojen tallennus ja käsittely
- studioaika / laite- ja tilavuokrat
- tuottajan palkkio
- ohjeraidan tekeminen
- soittimien huoltaminen ja säätäminen
- lisälaitteiden vuokraaminen
- äänittäjän palkkio
- sessiomuusikoiden palkkiot
- teknikoiden palkkiot
- editointi
- miksaus
- masterointi
- tuotantomaster
- kansitaide
- promokuvat
- tuottajatunnus
- Tekijänoikeusjärjestön asiakkuus
- Tallennuslupa
- Painatus ja rahti
- Digitaalinen jakelu
- aggregaattorit eli digitaaliset jakelijat, joiden kautta valmiit julkaisut jaetaan suoratoistopalveluihin kuten Spotifyyn
- Fyysisten äänitteiden jakelu
- Itse myytyjen fyysisten äänitteiden toimitus
- Fyysisten promokappaleiden toimitus + vapaakappaleet Kansalliskirjastolle
Lue lisää omakustanneäänitteen kustannuksista täältä.
Promootio- ja markkinointikulut
- Tiedottajan/PR-henkilön palkkio
- Markkinointimateriaalien toteuttaminen
- markkinointimateriaali keikan myymiseen kuten laadukas livevideo
- Someen kuvia ja videoita (huomioi eri kanavat mm. IG, FB, TikTok, Twitter)
- promokuvat
- musiikkivideo ja tuottajakoodi
- graafinen suunnittelu (esim. painotuotteisiin, some-kuviin ja -videoihin)
- Fyysisten markkinointimateriaalien painatuskulut
- Tiedottamiseen liittyvät toimituskulut (esim. promopakettien ja keikkajulisteiden postitus)
- Tiedottamiseen tarvittavien digialustojen kulut, kuten domain ja webhotelli
- some-markkinointi
- Markkinointikampanjat esim. ostetut mainokset, kohdennettu mainonta somessa jne.
- Ennakkokuuntelutilaisuus, levynjulkaisujuhlat, muut mainostempaukset
- Oheistuotteet sekä ilmaisjakelu että myytävät oheistuotteet, niiden suunnittelu, valmistus, varastointi, kauppapaikka, markkinointi ja lähettäminen. Huomaa, että myyntitulot pitää ilmoittaa myös. Ne voi ilmoittaa tulonhankkimistoiminnan tuloina.
- Musiikkivideon/lyriikkavideon toteutus
TYÖVÄLINEET (MATERIAALIKUSTANNUKSET JA MENOT OMIEN TYÖVÄLINEIDEN KÄYTÖSTÄ)
Materiaalit ja tarvikkeet
Jos on itse ostanut työssä tarvittavia tavaroita (esim. kopiopaperia, muistia, piuhoja) ostokset saa vähentää verotettavasta tulosta. Kuitit ja laskut pitää säilyttää kuusi vuotta.
Työvälineet
Musiikkialalla enimmäkseen käytetään omia soittimia ja laitteita. Niiden hankkiminen ja huoltaminen on vähennyskelpoinen meno.
Tietokoneet ja laitteet
Tietokoneen, näytön, kaiuttimen, tulostimen jne. hinnat saa vähentää verotuksessa, jos niitä käyttää työssään. Verottaja haluaa tietää ammatin ja työkäytön osuuden.
- Jos kone on pääasiassa työkäytössä, sen hinnan saa vähentää kokonaan.
- Jos työkäytöstä on näyttöä, saa vähentää puolet koneen hinnasta.
Poistomenettely
Alle 1200 euroa maksavat laitteet saa kirjata vähennykseksi kerralla. Sitä kalliimpia pidetään kauemman kestävinä ja verovähennys niistä tehdään poistoina siten, että joka vuosi saa vähentää 25%. Ensimmäisenä vuonna 25% koko summasta, seuraavana vuonna 25% jäljellä olevasta summasta ja sitä seuraavana taas 25% vielä jäljellä olevasta summasta kunnes on enää alle 1200 jäljellä ja se vähennetään viimeisenä vuonna.
Palkkatulojen tulonhankkimismenot kohdassa ei ole erillistä poistolaskelmaa, se pitää siis itse tehdä ja säilyttää seuraavaan vuoteen.
KOULUTUSMENOT
Kouluttautumisesta aiheutuneita menoja saa vähentää verotettavasta tulosta vain tietyissä tapauksissa. Uuteen tutkintoon tähtäävää koulutusta ei voi vähentää, vain sellainen, jonka tarkoitus on ylläpitää tai täydentää työssä vaadittavaa ammattitaitoa.
Esimerkiksi muusikon ammattitutkintoon tähtäävä koulutus ei ole vähennyskelpoinen, yhtä pitkä koulutus, josta ei saa tutkintotodistusta voi olla.
Elämänhallintakurssi ei ole vähennyskelpoinen, biisileiri voi olla.
Kun verottaja arvioi, onko koulutus vähennyskelpoinen, se tutkii liittyykö koulutuksen aihepiiri ja sisältö suoraan työtehtäviin. Verottaja ei hyväksy henkistä jaksamista tai elämänhallintaa parantavia koulutuksia.
Koulutusmenoina voit vähentää:
- osallistumismaksut
- maksut kurssimateriaalista
- matkakustannukset
- menot koulutuspaikkakunnalla yöpymisestä
MUITA VÄHENNYKSIÄ
Ammattikirjallisuus ja -lehdet
Sanoma- ja aikakauslehdet eivät ole vähennyskelpoisia, mutta ammattikirjallisuus on. Myös digitaaliset tilaukset kelpaavat. Ammattikirjallisuuden joukkoon saattaa olla mahdollista lukea myös ostettu musiikki, mutta tämä voi päätyä erityisen tarkastelun kohteeksi.
Esiintymisvaatteet
Vaatteiden saaminen verovähennyksiin on kaikilla aloilla hyvin rajoitettua. Esiintymisvaatteet eivät tee tästä poikkeusta. Jos vaatetta voi pitää yllä muulloinkin kuin esiintyessä, se ei ole vähennyskelpoinen.
Työhuonevähennys
Tulonhankkimisvähennyksistä löytyy kaavamainen työhuonevähennys, jos työskentelee kotona. Vähennyksessä on kolme tasoa: jatkuvasti kokopäiväisesti, jatkuvasti osapäiväisesti tai kokopäiväisesti alle puolet ajasta ja satunnaisesti. Vähennyksen käyttäminen edellyttää, että on saanut myös tuloja vastaavan määrän.
TYÖMATKAKULUT
Matkustamisista aiheutuneet kulut ovat hyvin hyvin tarkasti säädeltyjä. Lue lisää suoraan verottajan ohjeista otsikolla ‘työmatkat’.
Keikkamatkasta voi useimmiten vähentää kilometrikorvaukset. Summat vaihtuvat vuosittain ja ne löytyvät luotettavimmin vero.fi-sivustolta: ‘Verohallinnon päätös verovapaista matkakustannusten korvauksista vuonna xxxx’
Kilometrikorvausten vähentämistä varten on pidettävä ajopäiväkirjaa tai muuta luotettavaa selvitystä. Jokaisesta matkasta on kirjattava ylös vähintään päivämäärä, ajankohta, lähtöpaikka, keikkapaikka, käytetty kulkuväline, mahdolliset matkustajat ja selitys työmatkalle. Ei kannata yrittää olla ovelampi kuin mustanaamio, verottaja on nähnyt jo kaikenlaista.
Musiikkialalla moni saa osan tuloista mm. palkkana (verottaja pitää laskutuspalvelun kautta laskutettua palkkana pääsääntöisesti) osan tekijänoikeusmaksuina eli verokielellä käyttökorvauksina, osan esim. myyntituloina verokielellä tulonhankkimistuloina. Menot pitää jakaa vähennyksiksi näihin eri tuloihin, sillä perusteella, miten meno kohdistuu hankittuun tuloon. Oma perustelu jakamisesta kelvannee hyvin.
Vähennyksien ryhmittely hieman vaihtelee eri tulotyypeissä. Esimerkiksi palkkatuloista tehtävät vähennykset on jaettu koulutusmenoihin, työvälineisiin (materiaalikustannukset ja menot omien työvälineiden käytöstä), lisääntyneisiin elantokustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet työmatkoista, muihin menoihin, työhuonevähennykseen ja matkakuluihin. Tulonhankkimistoiminnan vähennykset taas jakautuvat materiaaleihin ja tarvikkeisiin, työvälineisiin (menot omien työvälineiden käytöstä), työhuonevähennykseen, muihin menoihin, matkakuluihin, jotka liittyvät tulonhankkimistoimintaan, tilapäisistä työmatkoista aiheutuneisiin lisääntyneisiin elantokustannuksiin ja poistoihin. Samanlaiset vähennykset kelpaavat kaikkiin. Vähennykset pitää ryhmitellä omaa harkintaa käyttäen.