Mikä on DJ?

Mikä on DJ, kuinka aloittaa ja millainen on hyvä DJ? Katso oheinen 8-osainen soittolista, joka vastaa kysymyksiin.

Mikä on DJ? Disc Jockey-sanoista muodostuva tuttu lyhenne taittuu kotoisemmin deejiiksi tai vanhahtavasti tiskijukaksi. DJ voi olla nykypäivänä paljon muutakin kuin yökerhoissa tai discoissa juontoja ja musiikkia sekoittava musiikki-isäntä. DJ:n rooli mielletään asiayhteydestä riippuen joko artistiksi, asiakaspalvelijaksi tai joksikin siltä väliltä. Miten voi tietää, mikä DJ on mikäkin? Erot ovat häilyviä, ja monet DJ:t voivat mieltää itsensä keikasta riippuen useampaankin seuraavista epävirallisista kategorioista. Tässä kuitenkin yritys lokeroida DJ-rooleja.

Perus-DJ on edelleen samassa roolissa kuin DJ:t on totuttu näkemään 1970-luvulta asti, kun levyiltä soiva musiikki alkoi tulla yökerhoihin livebändien rinnalle, myöhemmin jopa kokonaan korvaten bändit diskoteekeissa. DJ oli silloin ja on nyt musiikin valitseva ja sen soimaan laittava henkilö, yleensä musiikin ja esitystekniikan hyvin tunteva mies tai nainen. Hänen vastuullaan on tietää, mitä musiikkia paikkaan tuleva yleisö odottaa kuulevansa, mitä biisejä paikassa kuuluu soittaa ja miten illan musiikillinen draaman kaari kannattaa rakentaa. Levysoittimet ovat vuosien saatossa vaihtuneet cd-soittimiin ja moderneihin tietokone & kontrolleri-yhdistelmiin, mutta työn perusperiaatteet ovat täysin samat: tarkoituksena on viihdyttää yleisöä soittamalla tallennettua musiikkia ja ehkä myös juontamalla iltaa välispiikein.

Festareilla ja etenkin elektronisen musiikin tapahtumissa tuttu näky on artisti-DJ, joka tunnetaan hänen nimellään julkaistujen kappaleiden kautta. Usein nämä tähdet tulevat esiintymään yleisölleen tavalla, joka muistuttaa teknisesti lähes täysin perus-DJ:n työtä, mutta biisit ovat suurimmaksi osaksi hänen omaa tuotantoaan. Näitä biisejä on voitu muokata etukäteen keikkoja varten, tai DJ voi laitteillaan muokata niitä lennosta, mutta useimmiten isoissa esiintymisissä ”setin” käsikirjoitus on mietitty tarkkaan valmiiksi. Tämäkin erottaa artisti-DJ:n perus-DJ:stä : artisti-DJ:n seteissä on usein vähemmän vaihtelua tai yllätyksiä, koska hänen odotetaan soittavan tietyt omat biisinsä, kun taas perus-DJ:llä on käytössään periaatteessa koko musiikkihistorian aikana tallennetut biisit.

Tuottaja-DJ on puolestaan henkilö, joka saattaa tuottaa useille artisteille musiikkia ja esiintyä itse DJ-keikoilla. Hänenkään esiintymisensä ei teknisessä mielessä juurikaan eroa muiden tekemisestä. DJ-keikat ovat useimmiten tuottaja-DJ:lle hieman harvinaisempaa hommaa kuin studiotyö ja tuottaminen. Moni artisti-DJ myös tuottaa itse kappaleensa, näin ei kuitenkaan kaikkien kohdalla aina ole. Vastavuoroisesti myös tuottaja-DJ:llä saattaa olla erillinen artistiuransa, eli hän voi tuottaa kappaleita julkaistavaksi myös omalla nimellään.

DJ-roolit ovat moninaisia, ja harva asettuu selvästi yhteen lokeroon. Monet artisti-DJ:t ovat aloittaneet discojen musiikki-isäntänä, ja useat perus-DJ:t ovat joskus tuottaneet musiikkia. Jokainen DJ-nimikettä ylpeänä kantava kuitenkin täyttää todennäköisesti yhden ammattivaatimuksen : DJ rakastaa musiikkia ja tietää siitä enemmän kuin keskivertotallaaja.

Toni Kurkimäki
Puheenjohtaja Konemusiikkiyhdistys RY
DJ vuodesta -1993

Julkaistu: 9.4.2015