Teosto ja Gramex musiikintekijälle

Teosto

Mikäli säveltää, sanoittaa tai sovittaa musiikkia, on oman edun mukaista olla jonkin tekijänoikeusjärjestön asiakas. Tavallisimmin suomalaiset musiikintekijät ovat Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry:n asiakkaita. Asiakkaaksi Teostoon voi liittyä henkilö, jolla on vähintään yksi sävellys, sanoitus, sovitus tai käännös, jota on esitetty julkisesti tai tallennettu äänitteelle tai AV-tallenteelle. Asiakkaaksi liittyminen maksaa 100 euroa (+ liittymishetkellä voimassa oleva arvonlisävero). Liittymismaksu maksetaan kerran, eikä asiakkuudesta aiheudu mitään muita kuluja, kuten vuosimaksuja tai jäsenmaksuja. Asiakassopimuksen voi halutessaan myös irtisanoa milloin tahansa, mutta se on voimassa irtisanomisvuoden loppuun asti. Asiakkaaksi liittyminen onnistuu kätevästi internetissä, jolloin tunnistautuminen tehdään henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Alle 18-vuotiaan tulee tilata asiakassopimus Teostolta postitse, sillä alaikäiset tarvitsevat asiakassopimukseen ja verkkopalvelusopimukseen huoltajan allekirjoituksen.

Teoston asiakkuus käytännössä

Teosto kerää ja tilittää asiakkaalleen korvauksia, kun tämän teoksia esitetään julkisesti elävänä musiikkina tai äänitteeltä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun bändi esittää keikoillaan omia kappaleitaan, niiden tekijät (säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat) saavat tekijänoikeuskorvauksia. Korvauksia tulee myös mikäli joku muu artisti esittää kappaleita keikoillaan ja esimerkiksi teosten soidessa radiossa. Nykyään myös suoratoistopalveluiden (esim. Spotify) kuuntelut tuottavat korvauksia musiikintekijöille. Teoston kautta asiakas saa tilityksiä myös ulkomailla esitetyistä teoksistaan.

Teosto toimittaa uudelle asiakkaalleen IPI-numeron, joka on kansainvälinen tekijänumero. Tämän avulla korvaukset voidaan kohdentaa oikealle henkilölle, myös kansainvälisesti. IPI-numeron käyttäminen helpottaa ja nopeuttaa myös teosilmoitusten tekemistä, sillä sen avulla henkilötiedot löytyvät Teoston järjestelmästä kätevästi, eikä tarvitse jokaisen henkilön kohdalla syöttää erikseen nimeä ja syntymäaikaa.

Gramex

Gramex ry on esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys. Gramex valvoo ja edistää äänitteillä esiintyvien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeuslaissa säädettyjä oikeuksia, kerää heille korvauksia ja edistää alan toimintaedellytyksiä. Gramex siis maksaa korvauksia esimerkiksi radiossa soivasta kappaleesta kappaleella esiintyville soittajille ja laulajille, vaikka he eivät olisikaan kappaleen säveltäjiä, sanoittajia tai sovittajia.

Korvauksia Gramexille maksavat mm. radioasemat, taustamusiikkia käyttävät kaupat ja laitokset, taustamusiikkikoosteiden tallentajat sekä av-tuottajat. Äänitemusiikin esitystekniikka ei vaikuta korvausten kertymiseen. Musiikki on musiikkia, soi se sitten radiosta, tietokoneelta, cd-levyltä tai vaikka kännykästä.

(Lähde: Gramex ry:n internet-sivut www.gramex.fi)

Gramexin asiakkuus käytännössä

Gramexin asiakkaaksi liittyminen ei maksa mitään. Asiakassopimuksen tekemällä asiakas valtuuttaa Gramexin valvomaan tekijänoikeuslaissa säädettyjä oikeuksiaan. Asiakkaaksi voi liittyä heti, kun esittävän taiteilijan suoritus on tallennettu äänitteelle.

Asiakkaaksi liitytään täyttämällä asiakastietolomake ja 2kpl asiakassopimuksia. Lomakkeet saa kätevimmin Gramexin internet-sivuilta osoitteesta http://www.gramex.fi/fi/taiteilijat_ja_tuottajat/muusikot_solistit_laulajat_kapellimestarit/asiakassopimus. Gramex palauttaa asiakkaalle toisen sopimuskappaleen allekirjoitettuna yhdessä asiakkaan Gramex-numeron kanssa. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat asiakassopimukseen holhoojan allekirjoituksen.

Asioinnin helpottamiseksi kannattaa myös tilata Gramexin verkkopalvelun tunnukset. Verkkopalvelun sopimuslomake löytyy osoitteesta http://www.gramex.fi/fi/taiteilijat_ja_tuottajat/asiointilomakkeet.

Lue lisää

Kirjoittanut: Karri Kallio
Julkaistu: 17.3.2014