Keikkailu ja Teosto

Keikkailevan artistin, dj:n tai bändin kannattaa ilmoittaa Teostolle esityksistään. Teosto kohdentaa ilmoitusten avulla tilitykset niille musiikintekijöille, joiden musiikkia keikoilla on esitetty. Jos artisti on itse Teoston asiakas ja esittää omaa musiikkiaan, hänen kannattaa tehdä esitysilmoitukset saadakseen korvauksia oman musiikkinsa esittämisestä.

Keikoista ja konserteista maksettavat korvaukset ovat tärkeää tuloa musiikin tekijöille. Monet säveltäjät ja sanoittajat eivät esiinny itse lainkaan, joten heidän esityskorvauksensa riippuvat muiden antamista esitystiedoista.

Keikkapaikat ja keikkoja järjestävät tahot maksavat Teostolle lupamaksuja musiikin esittämisestä. Korvaukset esitetyistä biiseistä ovat aina tapahtuman järjestäjän vastuulla, joten esittäjän ei tarvitse niitä maksaa.

Miten esitysilmoitus tehdään?

Voit tehdä esitysilmoituksia joko Teoston verkkopalvelussa tai Keikkamobiilissa, jonka voit ladata kännykkään tai tablettiin. Ilmoittamiseen tarvitset esiintyjien verkkopalvelutunnukset, jotka saat Teoston verkkosivuilta.

Jos olet Teoston musiikintekijäasiakas, voit hakea Teoston asiakaspalvelusta käyttöoikeudet myös esiintyjien verkkopalveluun ja Keikkamobiiliin.

Mitä esitysilmoituksessa ilmoitetaan?

Listaa esitysilmoitukseen kaikki esittämäsi kappaleet, sekä itse tekemäsi että muiden tekemät kappaleet. Esitysilmoituksessa kerrotaan:

  • esiintymispäivämäärä
  • esityspaikan ja tapahtumanjärjestäjän nimet
  • esiintyjän nimi
  • esitetyt teokset ja kestot
  • teosten tekijät.

Miten saan korvauksen keikoilla esittämästäni omasta musiikista?

Jos teet ja esität omaa musiikkia, liity ensin Teoston musiikintekijäasiakkaaksi. Ilmoita Teostolle tieto uudesta biisistäsi heti (teosilmoitus), kun sitä aiotaan esittää tai tallentaa. Teoston asiakkaana voit saada tilitystä aina, kun teostasi esitetään tai kun se tallennetaan ääni- tai av-tallenteelle.

Ulkomaan keikat

Jos esiinnyt itse tai tiedät jonkun esittäneen musiikkiasi ulkomailla, on tärkeää, että ilmoitat esityksistä Teostolle mahdollisimman nopeasti. Omista ulkomaan keikoistasi voit tehdä ilmoitukset Teoston verkkopalvelussa tai Keikkamobiili-sovelluksessa.

Mahdollisuuksien mukaan voit myös varmistaa tapahtumanjärjestäjältä, että hän toimittaa tapahtuman esitystiedon paikalliselle tekijänoikeusjärjestölle. Teostolla on vastavuoroisuussopimus noin 70 ulkomaisen tekijänoikeusjärjestön kanssa.

Mistä korvaus koostuu?

Teoston maksamat esityskorvaukset määräytyvät biisien keston, lukumäärän ja keikkapaikan yleisökapasiteetin mukaan. Eli mitä suurempi keikkapaikka, sitä paremmat korvaukset. Erityisen hyvin korvausta saa festivaalikeikoista, sillä korvaus lasketaan festivaalin yleisökapasiteetin mukaan riippumatta siitä, soittaako sivu- vai päälavalla ja mihin kellonaikaan. Isoissa konserteissa, kuten Hartwall Areena ja Olympiastadion kokoluokassa, suurin osa kerätyistä korvauksista menee pääesiintyjälle.

Lue lisää

Päivitetty 17.3.2016.

LUE MYÖS: